Gerrit’s Jubeljaar, deel 2: Hoe het begon

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat ik startte met Gerrit de Heus Fotografie, het bedrijf dat naast, tussen en onder Narratus Multimedia bestaat en van oorsprong vooral gericht is op journalistieke fotografie. In de loop van het jaar kijk ik met verhalen en foto’s terug op die 25 jaar.

 

Brabants Nieuwsblad

Mijn grootste opdrachtgever in de beginfase van mijn bedrijf was Het Brabants Nieuwsblad. Toen ik nog in dienst was bij Fotobureau Roel Dijkstra in Vlaardingen, benaderde zij mij met de vraag of ik interesse had om voor hun te komen werken. Niet in loondienst, maar als freelancer met een gegarandeerd aantal opdrachten.
Het was nogal een stap: verhuizen van de randstad naar Brabant, van een koophuis naar een huurflat en van een vaste baan naar het ondernemerschap. Ik twijfelde.
Gek genoeg leverde die twijfel me een betere deal op. Hoe langer ik twijfelde hoe meer foto-opdrachten er in mijn contract werden opgenomen. Ik was keihard aan het onderhandelen, maar dan onbewust.

 

 (Tekst gaat verder onder de foto)

Marian Damaschin -Foto Gerrit de Heus

Feyenoord-spits Marian Damaschin maakt het winnende doelpunt tegen RBC.

 

Sportfotografie

Maar de belangrijkste reden dat ik de stap waagde was dat ik het Brabants Nieuwsblad een mooie krant vond, die serieus met fotografie omging en omdat ik meer opdrachten kon uitvoeren die beter bij mij pasten. Zo wilde ik graag meer sportfoto’s maken en die kans kreeg ik bij die krant.
Dat had de redactie slim aangepakt: nog voordat ik had besloten om het contract te ondertekenen, gaven ze mij de opdracht om de bekerwedstrijd RBC-Feyenoord te fotograferen.

 

 (Tekst gaat verder onder de foto)

RBC-Feyenoord Gerrit de Heus

De kleedkamer van RBC na het verlies tegen Feyenoord.

 

Lul

Na het ontwikkelen en afdrukken van de foto’s in de doka van de krant, leverde ik ze in bij de mensen van de sportredactie die enthousiast reageerden. Ik had het winnende doelpunt in beeld en was ‘illegaal’ de kleedkamer van RBC binnengedrongen om de teleurstelling van de spelers vast te leggen. Die foto zou de voorpagina halen. Maar het laatste ‘zetje’ werd gegeven door toenmalig hoofdredacteur Pim Gaanderse. Een man die nogal recht voor zijn raap was. Hij zag de foto’s en zei: ‘Je bent gewoon een lul als je niet hierheen komt.’ Ik besloot geen lul te zijn.