Gerrit de Heus

Bonifatius
Geschiedenis was mijn favoriete vak op school. Niet dat ik persé wilde weten in welk jaar Bonifatius werd vermoord, maar al die de verhalen die de leraar vertelde vond ik heerlijk om naar te luisteren.
Ik hou van verhalen. Waarschijnlijk ben ik daarom, 25 jaar geleden, in de journalistiek terechtgekomen. Hoewel in de journalistiek feiten en cijfers heel belangrijk zijn, vond ik de verhalen daarachter een stuk boeiender.

De kracht van een goed verhaal
Zo las ik eens in een klein berichtje in de krant dat er in de Verenigde Staten 2,3 miljoen mensen in de gevangenis zitten. Dat is een feit en dat zijn harde cijfers. Maar maakt zo’n bericht nog indruk? Kan iemand zich daar een voorstelling bij maken?
Mij maakte het nieuwsgierig: waarom zijn het er zoveel? Wat voor mensen zijn dat? Wat doet een gevangenisstraf met iemand en met zijn omgeving? Ik besloot één van die 2,3 miljoen mensen op te zoeken en maakte een webdocumentaire over hem, Paul Harwood. Deze documentaire werd al snel duizenden keren bekeken en de meeste mensen die de docu keken, deelden deze via sociale media.

Een goed verhaal levert resultaat op
Dat leidde tot een heel mooi resultaat. Ik ontving een mailtje van ene James Harwood en wat bleek? James is de broer van Paul en was het contact met hem al jaren geleden verloren. Sterker: Paul dacht dat James dood was. Dát is de kracht van een goed verhaal in combinatie met goed beeld. Anders dan een verzameling van feiten en cijfers, wordt een goed verhaal doorverteld en dat levert resultaten op. In dit geval twee broers die elkaar weer vinden.

Vertel jouw verhaal
Nu hoor ik je denken: Wat heb ik daar als ondernemer aan? Ik zit niet in de gevangenis en heb een prima relatie met mijn familie.
Misschien heb je wel een website waarop je jouw product of dienst aanprijst. Misschien vertel je daar dat je goede service biedt, met je klant meedenkt en dat jouw product of dienst het beste is in zijn soort. Misschien vertelt jouw concurrent wel precies hetzelfde…..
Door jóuw verhaal te vertellen, door te vertellen wáárom je doet wat je doet kun je je onderscheiden van je concurrent. En als je je dan bedenkt dat een bedrijfsvideo op je website ook nog zorgt voor meer bezoekers, dat die bezoekers langer op je website blijven en eerder geneigd zijn jouw product of dienst af te nemen, dan zou ik het wel weten.

Heineken
Grote bedrijven en instellingen als Heineken en Avans Hogeschool gingen je al voor, maar laat je daar niet door afschrikken. Ik lever ook producties aan het MKB en ZZP’ers.
Ik werk vanuit Voorburg (bij Den Haag) maar mijn werkgebied is heel Nederland en zelfs daarbuiten.
Dus als je wilt dat je klanten naar jóu toe komen, neem dan contact op, ik help je graag.

En Bonifatius? Die werd op 5 juni 754 vermoord. Bij Dokkum.